Past wat ik doe nog bij mij?

Waarschijnlijk heb je een tijdje geleden al een keuze gemaakt voor je studie of carrière. Vraag je je nu nog af: past wat ik doe nog wel bij mij? Het is heel normaal om na verloop van tijd te gaan twijfelen! Sterker nog, veel wetenschappers zien het als een teken van intelligentie om jezelf te blijven bevragen.

Past wat ik doe nog wel bij mij?

Waar onze ouders vroeger een loopbaan voor het leven kozen, is het tegenwoordig gebruikelijker om vaker van carrière te wisselen. Zijn we dan zo wispelturig? Hebben we minder discipline? Waarschijnlijk niet. De wereld verandert sneller dan ooit en banen veranderen mee. Beroepen vragen om andere invullingen: van leraar naar coach, van ambtenaar naar adviseur, van baas naar dienend leider. Bovendien ontstaan er dagelijks nieuwe banen zoals Prompting Scientist, Robotica Ingenieur, Dataverpleegkundige en Recycling Analist.

Stilstaan bij wat jou drijft

Werk verandert continu, net als onze eigen behoeften. Het is daarom goed om regelmatig stil te staan bij jouw loopbaanbehoeften. Een diepgaande manier om dit te doen is door jouw loopbaanwaarden te onderzoeken. Deze waarden, of ‘ankers’, drijven onbewust onze keuzes en geven antwoorden op wat voor jou essentieel is en wat je niet wilt opgeven.

Heb je al eens een loopbaananker-test gedaan? Je kunt hier de vragen van Dr. Schein invullen en binnen 24 uur ontvang je gratis en vrijblijvend je resultaten via e-mail. Deze vragenlijst is vertrouwelijk en de resultaten worden binnen 36 uur verwijderd.

Een heldere ambitie en richting

Naast weten wat jou drijft, is het belangrijk om een toekomstdoel of ambitie te formuleren. Wat geeft jou richting? Waar wil je naartoe werken? Wanneer je dit duidelijk hebt, kun je nagaan in hoeverre jouw baan bij je past en welke kansen en mogelijkheden deze biedt.

Durf te vertragen en te delen

Wanneer je helder hebt wat jou drijft en welke doelen je nastreeft, kun je bewustere keuzes maken. Stel het nemen van directe besluiten nog even uit. Deel met je omgeving wat voor jou belangrijk is: zowel je drijfveren als je ambities. Het is goed om eerst te vertragen en in gesprek te gaan. Dit kan spannend zijn, vooral als jouw doelen niet lijken aan te sluiten bij de doelen van je huidige werkomgeving. Reken op vragen en omarm ze.

De kracht van vragen

De vragen die aan jou gesteld worden kunnen veel opleveren. Luister ernaar en merk op hoe je ze ervaart. Stel zelf ook vragen terug; bedenk waar je nieuwsgierig naar bent. Je kunt hier veel van leren!

Benoem jouw behoeften en verlangens

Heb je duidelijk wat je wilt in de toekomst? Benoem en communiceer dit dan vanuit je verlangens. Durf ook om hulp te vragen. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat ik vooral energie krijg van analyses. Ik wil me in de toekomst richten op data en probleemoplossing. De huidige verslaglegging kost me veel energie en die zou ik liever overdragen. Kunnen we binnenkort samen de mogelijkheden hiervoor onderzoeken?”

Neem de tijd

Door de tijd te nemen om je omgeving mee te nemen in jouw inzichten, zul je serieus genomen worden. Ongeacht je keuzes, open je hiermee deuren, ook voor de lange termijn.

Wil je meer weten over loopbaankeuzes maken of in gesprek gaan over je toekomst? Neem gerust contact op!