Schaduwwerk: de goudmijn in jezelf

Volgens Carl Jung vormen “negentig procent” van de donkerste delen van je psyche goud, mits je ze durft aan te kijken. Voor velen voelt dat echter als een onmogelijke opgave. Het resultaat? Een opstandige schaduwkant die om aandacht schreeuwt. Zo zonde, want door schaduwwerk kun je de controle terugpakken. Zie het als een avontuurlijke reis door je eigen duisternis, met als beloning meer zelfvertrouwen, betere relaties en een compleet gevoel.

Wat is Schaduwwerk?

Carl Jung, de grondlegger van de analytische psychologie, introduceerde het idee van de schaduwkant. Dit zijn de delen van jezelf die je hebt onderdrukt: emoties, karaktertrekken, herinneringen, geheimen, dromen, angsten en trauma’s. Deze schaduwkant begint al in je jeugd. Als je als kind te horen kreeg dat je niet moest zeuren, verbande je die gevoeligheid naar je schaduwkant. Maar ook in je pubertijd heb je wellicht het nodige naar je schadukant verbannen, om erbij te horen. 

Zonder Duisternis Geen Licht

Je schaduwkant is niet slecht. Zonder duisternis is er geen licht. Jung zei dat “the shadow ninety percent pure gold” is en veel moois kan brengen, als je ernaar durft te kijken. 
Zolang je je schaduwen afwijst, blijven ze echter op onverwachte manieren je leven beïnvloeden. Ze kunnen relaties saboteren, professioneel succes blokkeren en zelfs je gezondheid schaden.

Volwassen worden en projectie voorkomen

Wanneer jij je niet bewust bent van je schaduwen zal je onbewust vaak gaan projecteren.  Je ziet dingen die je in jezelf niet wilt erkennen, juist in anderen. Dit leidt tot kritiek, afwijzing en afgunst. Schaduwwerk is daarom essentieel voor volwassen worden. Het helpt je autonoom, zelfverzekerd en liefdevol te zijn, en te blijven groeien.

Jouw triggers en copingmechanismen

Een belangrijk onderdeel van schaduwwerk is het onderzoeken van jouw triggers. Hoe reageer je als je diep geraakt wordt? Kun je gewoon gaan zitten, diep ademen en zien wat er vanbinnen gebeurt? Schaduwwerk gaat over niet meer wegkijken en al je gevoelens onder ogen durven komen.

Beginnen met Schaduwwerk

Er zijn veel manieren om schaduwwerk te doen: je kan tekenen, mediteren, schrijven, doen aan droomduiding etc.. Bewustwording is de eerste stap. Vraag jezelf af of je er klaar voor bent, want het kost tijd en energie. Samenwerken met een professional kan heel waardevol zijn. Wil je meer weten ? Neem gerust contact op!